Påskefrokost survival guide

Påskefrokoster og familiesammenkomster står for døren, og nøj hvor skal vi bare hygge! En hel uge, hvor vi skal indhente al det forsømte samvær, vi har akkumuleret siden jul. Højtid og familietid er er skønt – men også lidt hårdt.

Riv et par dage ud af kalenderen

Endelig ferie! Så skal der ryddes op i kælderen, vaskes bil, strammes kæde på cyklen, afkalkes badeværelse og trædes i pedalerne ovre i Fitness World. Vi skal i strandform og forme hjemmebag og bage i forårssolen og sole på terrassen. Men husk nu også at slappe af!

Når kalenderen er fyldt med blokke af familietid og påskefrokoster med gamle skolekammerater, er det ekstra vigtigt at efterlade et par blanke sider. Måske bare en formiddag med en kop kaffe i nattøjet, inden du skal afsted til det næste familiearrangement.

Sænk forventningerne

Der er et eller andet med højtiderne. Nytårssyndromet. Påskekyllingerne skal stå snorlige. Promillen skal være støt stigende. Vi skal have det SÅ sjovt. Og der er bare ikke noget mere udmattende end forceret smalltalk og sjov på kommando.

Accepter at årets store påskefrokost hos svigerfamilien ikke nødvendigvis er det scenarie, hvor du er allermest i dit es. Deltag på dine egne præmisser, vær sød og smilende – og gå så hjem og se en god film på sofaen bagefter, og klap dig selv på skulderen for at tage med i første omgang.

Læs avisen på forhånd

Det er et faktum, at mange introverte ikke er vilde med smalltalk – og måske derfor heller ikke naturtalenter. Derfor er det heller ingen skam at forberede sig lidt. Tjek den sidste uges overskrifter, inden du tager afsted, så du kan følge med i samtalerne omkring dig.

Noter 3-5 emner ned på forhånd, som interesserer dig. Enten nyheder fra dit eget liv eller aktuelle nyheder fra samfundet. Du behøver ikke tage sedlen med, men det kan være en god ide at gøre sig nogle refleksioner hjemmefra.

Nu tænker du måske: Så er det heller ikke sværere at hive et par emner op af hatten! Men – hvis det er så nemt, så tag lige de 5 minutter det tager at skrive det ned. Du husker det bedre, når det lige har været en tur gennem pennen, og skulle du så løbe tør for emner, så har du nogle i baghånden.

Gå efter én-til-én samtaler

”Three is a crowd”. Det kan være lettere at komme til orde, når der er færre deltagere i samtalen.  Det er der flere gode måder at gøre på.

Slut dig til rygerne

Nej, du behøver ikke begynde at ryge for at overleve påskedagene. Men der sker et eller andet socialt derude på trappestenen hos rygerne. Det er også en god måde at få opdelt gruppen lidt, så du kan snakke med færre mennesker ad gangen.

Giv en hånd i køkkenet

Du kan også være behjælpelig med at tage tallerkener ud eller anrette ostebordet ude i køkkenet. Det kan være en tiltrængt pause, hvor du ikke skal være ”på” i en samtale ved bordet.

Lav din research

Hvad laver de andre gæster? Er de i gang med nogle spændende projekter? Studier? Jobs? Find noget, du kan spørge ind til ved de enkelte gæster.

Lignende indlæg