Hvad er forskellen på introvert og særligt sensitiv?
Den amerikanske forsker Elaine N. Aron anslår at 70% af de særligt sensitive også er introverte. Er du særligt sensitiv, er der altså en stor sandsynlighed for, at du også er introvert, men er du introvert er du ikke nødvendigvis særligt sensitiv. Hvorfor ligner vi hinanden så meget, og hvor er det, vi adskiller os?
Hvorfor ligner vi hinanden så meget?
Op mod halvdelen af befolkningen siges at være overvejende introverte, mens kun knap 20% er særligt sensitive. Alligevel er der nogle områder, hvor vi ligner hinanden meget:
- Vi kan lide at fordybe os
- Vi er gode til at koncentrere os
- Vi er eftertænksomme
- Vi har øje for detaljer og stemninger
- Vi bliver udmattede af at være sammen med mange mennesker på en gang
- Vi bliver overvældede af for meget ydre stimuli
Hvordan er vi så forskellige?
Det er de sidste to punkter på listen, der giver os vores største fælles udfordring: Vi har brug for at trække os engang imellem, når de ydre stimuli bliver for meget. Forskellen på os ligger i, hvorfor vi trækker os.
For introverte handler de ydre stimuli om:
- Selskab og interaktion med mange mennesker på en gang
- Deltagelse i for megen aktivitet for længe
- At ”batteriet” er ved at være fladt og skal oplades i fred og ro, gerne alene
For særligt sensitive er de ydre stimuli mere forskelligartede. De kan deles op i tre forskellige kategorier: de fysiske, de personlige og de sociale.
- De fysiske handler om den fysiske påvirkning. Det kan være støj, skarpt lys, tøj, der strammer, varme eller kulde. Men det kan også være stimulerende stoffer som koffein, sukker eller alkohol, som for den fysisk særligt sensitive vil have en ekstra kraftig virkning.
- De personlige går meget på følelser. Er man personligt særligt sensitiv opleves følelser ekstra kraftigt, man kan blive rørt til tårer af et stykke musik eller ked af det helt ind i hjertet over tragedier og krig i nyhederne.
- Den socialt særligt sensitive bliver særligt påvirket i selskab med andre og er særligt god til at fornemme stemninger i rummet. De bliver påvirket af misstemning i selskabet, påtager sig at genskabe harmonien, kommer til at tage andres problemer ”med hjem” og bliver tynget af dem, som var det deres egne.
Det er altså nogle forskellige situationer, der trigger os, men til begge typer er den overordnede løsning den samme: at passe på sig selv.