Gæsteblogger: Hvad kan introverte og ekstroverte mennesker lære af hinanden?

Jeg er i et forhold med en temmelig ekstrovert mand på sjette år, og i starten af vores forhold vidste jeg ikke helt præcis, hvad introvert og ekstrovert betød. Det gør jeg heldigvis nu, og vi er derfor blevet gode til at tale åbent og ærligt om vores forskelligheder for bedre at forstå hinanden og vores – på nogle punkter – meget forskellige behov.

Jeg har for nylig læst Anna Skyggebjergs bog ”Introvert – stå ved dig selv”, hvor hun blandt andet har reflekteret over, hvad hun som introvert har lært sit ekstroverte barn og omvendt. Jeg blev inspireret til at lave min egen, og min kæreste og jeg har sammen udarbejdet denne liste over de introverte og ekstroverte kvaliteter, vi har lært hinanden. Nøgleordene er balance og åbenhed. Den er ikke tiltænkt eksplicit at handle om parforhold, men forhåbentlig kan alle, der indgår i en relation med en introvert/ekstrovert, drage nytte af den.

 

Ting min ekstroverte kæreste har lært mig

Et tilvalg af andre er ikke et fravalg af mig

I starten af vores forhold gik jeg i 3.g, og mit liv bestod på daværende tidspunkt mest af afleveringer og lektielæsning, og min uges højdepunkt var selvfølgelig altid weekenderne, hvor jeg endelig skulle hjem til min kæreste. Men engang imellem skete det, at han også gerne ville i fredagsbaren. Det var fuldstændig uforståeligt for mig, og jeg ville kun meget sjældent med. Hvordan kunne man have energien til det, når den er blevet brugt i løbet af ugen?! Jeg har lært at acceptere, at vi på dette punkt er meget, meget forskellige.  Jeg vil dog gerne indrømme, at jeg stadig godt ærgre mig lidt, hvis jeg mest har lyst til at bruge fredag aften sammen med ham, og at han så har en anden aftale. Men så sørger jeg for at hygge mig lidt ekstra med lækker mad og en god bog og at fortælle mig selv, at et tilvalg af hans venner ikke er et fravalg af mig.

Mange ekstroverte tænker ikke over, at de nogle gange kommer til at afbryde

Som klassisk introvert kan jeg godt lide at tænke, før jeg taler og kan ikke lide at afbryde folk – eller at blive afbrudt. Det fungerer rigtig godt, når jeg har folk på tomandshånd, men det kan godt være en udfordring i et større selskab (især hvis det er et selskab med mange ekstroverte). Mange vil typisk gerne byde ind, og det er med det resultat, at jeg nogle gange bliver afbrudt, eller at jeg ikke når at byde ind, før samtalen er videre.

Mange ekstroverte mennesker synes typisk, at afbrydelser er stimulerende og tænker derfor ikke over, at det er et problem, at de kommer til at afbryde andre.  Sådan har jeg det ikke. Jeg bliver distraheret af at blive afbrudt og mister ofte tråden i det, jeg skulle til at sige, hvilket desværre ofte resulterer i, at jeg aldrig får talt færdig.

Det hjælper at vide, at når mange ekstroverte afbryder, gør de det uden at tænke over, at det kan være irriterende, selvom jeg har svært ved at forstå det. På den måde er det blevet lettere for mig at insistere på, at jeg lige skal have lov at tale færdigt (som jeg vil komme ind på senere, er dette dog en balancegang, og at mange ekstroverte også skal lære at give lidt mere plads).

At lære at leve mere i nuet

Min kæreste har en fantastisk evne til at lægge tingene fra sig, når de overstået og ikke gå og gruble så meget over, om han kunne have gjort noget anderledes og at komme hurtigt videre. Selvom refleksion og eftertænksomhed er en kæmpe styrke, jeg som introvert har, beundrer jeg også hans evne til at lægge tingene fra sig, og jeg vil i hvert fald gerne blive bedre til at sige til mig selv, at det er godt nok, som det er.

 

Læs også: Gæsteblogger: Udfordre min introverthed?

Ting jeg som introvert har lært min ekstroverte kæreste

Introverte keder sig ikke, bare fordi de vil tidligt hjem eller ikke siger så meget

Når min kæreste og jeg er sammen til et socialt arrangement, kommer vores forskelligheder virkelig tydeligt til udtryk. Jeg vil helst sidde og lytte det meste af tiden, og så vil jeg næsten altid gerne tidligt hjem, og han vil gerne ”lukke festen”.

I starten af vores forhold var han (og andre jeg kender for den sags skyld) altid bange for, at det var, fordi jeg ikke havde hygget mig. I dag er han blevet meget mere forstående overfor, at jeg simpelthen bare er blevet træt og gerne vil hjem, og at jeg gerne vil være den, der sidder og lytter meget af tiden.

Afbrydelser kan være utrolig forstyrrende for introverte

Som skrevet i starten ser jeg meget relationen mellem introverte og ekstroverte som en balancegang for at blive bedre til at rumme hinanden, og jeg øver mig stadig i at lære at tage ordet igen og insistere på at få lov til at tale færdigt. Men ekstroverte skal også lære at give mere plads til, at introverte kan få et øjebliks ro til at tænke over, hvad de vil sige og også at huske på, at introverte bliver trætte i hovedet af at blive afbrudt for meget.

 

Indlægget er skrevet af Naomi Lupan 

Lignende indlæg