“Næsten halvdelen af alle mennesker er introverte. Hvorfor skulle det være et problem?”​

I går sad jeg hos DR og besvarede chatspørgsmål om at være introvert og skulle starte på studie. Det er ret uoverskueligt for mange introverte mennesker. Det ved jeg, for mange af dem skriver til mig med deres bekymringer.

Jeg fik et rigtig godt spørgsmål fra Charlotte – ikke om studiestart – som jeg gerne vil dele svaret på her.

Spørgsmålet lød:

“Næsten halvdelen af alle mennesker er introverte. Hvorfor skulle det være et problem? Er selv introvert. Måske vil oplysning være på sin plads fremfor stigmatisering og sygeliggørelse.”

Det er Charlotte ikke den første til at spørge om. Og derfor vil jeg gerne dele mit svar her.

“Jeg er faktisk virkelig enig i, at det slet ikke burde være noget problem. Og dét at være introvert er bestemt ikke noget problem!

Men – og der er et men – når man er (meget) introvert, som jeg selv er, så kan det godt føles som om, man er den eneste i verden, der har svært ved at skabe nye relationer, og som ikke synes, at det festlege er specielt morsomme (det gælder i øvrigt ikke for alle introverte, men det genkendes af mange).

Jeg er selv droppet ud af intet mindre end tre uddannelser af den grund, at jeg havde så svært ved at skabe nye relationer. Det havde jeg, fordi jeg er ret privat og ret stille, så jeg blev lidt overset i flokken. Jeg synes, det var så flovt, at jeg ikke var lige så “vild” og “festlig”, som de andre var, og jeg vidste ikke dengang, at der var noget, der hed introvert.

Jeg troede, at jeg var en eller anden form for socialt handicappet, siden jeg foretrak at være alene hjemme fredag aften, når de andre gik i byen. Og jeg tænkte, at de måtte synes, at jeg var drønkedelig. Mit selvbillede var helt skævt, og derfor blev det et problem for mig at være introvert. I dag er mit selvbillede, at det er skønt at være introvert! Og fordi jeg hviler meget mere i det, så har jeg ikke så stort behov for at trække mig fra de andre.

Det blev en lang smøre, som egentlig bare giver dig ret i, at oplysning er vejen frem, så ikke vi misforstår os selv og hinanden. Men også et svar på, hvorfor det giver mening at give særligt de introverte lidt ekstra støtte i studiestarten, så de kommer godt i gang – første gang.

Kærligst

Camilla”

Du kan læse resten af mine svar her:

https://www.dr.dk/engagement/taet-paa/camilla-laerke-laerkesen-nanna-lassen?fbclid=IwAR2Y6wZFxZK4yWrBsdxKit4rfAwTDOVfeMCoM1TNTt9M7RrfwKoLw7Lj-Gc

Lignende indlæg