Hvis du ikke har noget pænt at sige, så hold kæft

Ord kan gøre ondt. Og ord sætter sig fast. Længe.

Sådan starter Morten Svane sit faceookindlæg, hvor han deler den video, han har lavet i samarbejde med Helse Mathilde.

Videoen handler om kroppen. Om at kroppen ikke er et levende kommentarfelt, som folk kan skrive på efter forgodtbefindende. Fordi ord bliver hængende.

Det gør de også selvom, det ikke er kroppen, de bliver hængt op på.

Og mens grimme kommentarer om kroppen, kan føre til kropshad mange år ud i fremtiden, så kan grimme kommentarer om vores personlighed på samme måde føre til selvhad mange år ud i fremtiden.

For mig er ord som kedelig, stille (inden jeg lærte at insistere på, at det er en fin egenskab) og nørd (inden det blev cool) – ord, der er tatoveret i min bevidsthed. Og selvom det bare er ord, så kan jeg stadig høre, hvor misbilligende en tone, de blev sagt med.

Jeg kan stadig huske dengang min veninde fortalte mig at mit folkeskole-crush havde kaldt mig ”en kedelig nørd, der sikkert glædede sig til, at ferien var slut”. Den bekræftede mig dengang, troede jeg, i min mistanke om, at alle måtte tro det værst tænkelige om, at jeg var så stille. Den dag i dag sidder kommentaren stadig fast som en grim tatovering efter en mishandlet laserbehandling.

Eller dengang min kollega sagde: ”Jeg gad godt se dig fuld! Jeg tror, du er rigtig sjov fuld!”. Og det eneste jeg kunne tænke var: ”… i modsætning til lige nu…”

Jeg ved godt, at ”stille” ikke er lige så grim en kommentar som ”flommet”. Men jeg har sjældent modtaget det som en kompliment.

Du behøver heller ikke konstatere og fortælle mig, at jeg er stille. Det ved jeg godt.

#hvisduikkeharnogetpæntatsigesåholdkæft

Se videoen her:

Lignende indlæg