Netværksråd #3: Don’t believe the hype!

Denne uge får du hver dag et nyt råd fra netværksekspert Christian Waldstrøm

Hvis du stadig ikke er særlig vild med at netværke, så kommer den gode nyhed lige her: ”Hypen om netværk er skabt af usande statistikker af uden afsender og ekstroverte konsulenter, der sælger ydelser.”

 

Så kort kan det siges ifølge Christian Waldstrøm.

 

”Der findes mange dygtige netværksfolk og -eksperter, men fælles for dem er, at de er enkelt- eller tomandsvirksomheder. Og så snakker de om, at du ikke kan leve uden netværk, fordi det er der, du får alle dine opgaver fra. Og det er klart i sådan en form for virksomhed. Men jeg tænker tit: gad vide hvad førstelinjeledere eller montører mon kommer hjem med fra sådan et kursus,” funderer han.

 

Han mener, at mange af de ting introverte går og har det dårligt med er opstået ud af myter. For eksempel myten om at 80 procent af alle stillinger besættes gennem netværk.

 

”Det er jo løgn. Det har aldrig været 80 procent. Alle kilderne refererer til hinanden, og det er jo dybt ulykkeligt, at så mange bliver stressede over at skulle netværke, når det bare er myter, der dikterer det.”

 

I 2012 lavede Danmarks Statistik en undersøgelse, der viste, at det kun drejede sig om en tredjedel af stillingerne, der blev besat gennem netværk. I Ballisagers rekrutteringsanalyse er tallet oppe på 58 %. Men der er ifølge Christian Waldstrøm enorme forskelle på unge og ældre, mand og kvinde, fra fag til fag.

 

”Hvis du er jazzmusiker, så er dit næste job selvfølgelig gennem netværk. Så er der brancher, hvor det er næsten nul procent, fordi stillingerne skal slås op. Netværk betyder ingenting, når du skal igennem en proces, der er fuldstændig standardiseret.”

 

Især blandt unge ligger procenten lavt. Samtidig råber karrierecentrene af vores studerende, at de skal have sig set netværk for at få et job.

 

”Hvor skal de få det netværk? Skal de spille golf med HR-chefen i Arla, eller hvad er det for et netværk, man forestiller sig, de har? Det bygger simpelthen på den fejlagtige statistik.”

Lignende indlæg