Test dig selv: Lider du af sommertristhed?

Sommertristhed lyder næsten selvmodsigende – for er sommeren ikke den tid, hvor alle smiler, er glade og har overskud? Ikke for alle. Tværtimod kan vores høje forventninger til en gnidningsfri familieferie og uforglemmelige sommerminder være katalysator for en lille sommerdepression, også kendt som sommertristhed.

Du sidder indenfor og kigger ud. Solen brager endnu en gang ned fra en skyfri himmel. Helt usædvanligt for Danmark. Man kan næsten ikke være andet bekendt end at gå ud at nyde det. Måske havde du egentlig noget arbejde, du skulle have klaret, eller en serie, du havde glædet dig til at se det nyeste afsnit af, men du kan høre naboerne tænde op i grillen og klinke med hvidvinsglassene. Grillmaden dufter ind over hækken og ind gennem dit åbne vindue. Måske bare en aftentur, tænker du og hopper i sandalerne. Børn leger på vejen, kærestepar cykler hånd i hånd, familier kommer gående med badehåndklæder og saltvandsvådt hår. Og du går helt alene, for resten af familien kunne ikke få ferie endnu, ungerne vil hellere lege med deres kammerater og er i øvrigt stadig vrede over, at de ikke måtte tage på Roskilde Festival før næste år.

Sommertristheden kan komme snigende, når der er uoverensstemmelse mellem, hvordan vi forestiller os, at sommeren skal være – og hvordan den faktisk er. Og forventningerne er bygget op over en meget lang, meget mørk vinter. Sommertristhed er i lighed med vinterdepressionen en sæsonbetinget tilstand med depressive træk, der i værste tilfælde kan ledes til en mere permanent diagnose og i bedst fald går over af sig selv, når sæsonen skifter.

Er du i tvivl, om du lider lidt af sommertristhed, så test dig selv her:

Tegnene på sommertristhed er:

Rastløshed

Tristhed

Søvnbesvær

Manglende appetit

Kort lunte

Træthed

Manglende overskud

Udbrændthed

Skuffelse over sommeren

Følelsen af at være utilstrækkelig

Isolation fra omverdenen

Manglende lyst til at socialisere

Ensomhedsfølelse

Sådan undgår du sommertristhed:

  • Sørg for at få din søvn og holde din døgnrytme stabil. Brug mørklægningsgardiner i soveværelset, og undgå eventuelt kaffe sidst på dagen.
  • Forventningsafstem med dig selv og med dem, du skal holde sommerferie med.
  • Og sæt de tårnhøje forventninger lidt ned – sommeren kan slet ikke følge med.

Lignende indlæg