Lider du af sommerdepression?

De fleste har hørt om vinterdepression. Men vidste du, at der faktisk også findes en sommerdepression? Den kendes også som sommertristhed og skyldes en kombination af årstidsskifte, forstyrret døgnrytme og ikke mindst overstimulering. Og det, kunne man godt forestille sig, gør introverte endnu mere udsatte.

Sommerdepression opleves selvsagt i sommerhalvåret, hvor dagene bliver længere og nætterne lysere. Der er ikke tale om en egentlig diagnose eller lidelse, hvorfor det ofte også benævnes ’sommertristhed’. Selvom der ikke findes ret meget forskning på området, erkender forskere, at der findes et fåtal af mennesker, der oplever at blive sommertriste. Og det skyldes ikke mindst, at sommeren netop er den årstid, hvor vi forventer at få fornyet energi og glade ferieminder.

Huffington Post har beskrevet fem faktorer, der spiller ind, hvis du er i risikozonen for en sommerdepression.

Forstyrret døgnrytme

En vigtig faktor er, at kroppens døgnrytme forandres, når sæsonerne skifter. Man ser det også i forbindelse med skiftet til sommertid, hvor en række studier tyder på, at kroppen påvirkes af den times tidsforskel, vi udsættes for ved skiftet til sommertid og tilbage. Den sæsonbetingede reaktion kaldes SAD; ’seasonal affective disorder’ og sker, når døgnrytmen forstyrres ved skiftet mellem korte og lange dage.

Reaktionen kan komme til udtryk ved rastløshed, nervøsitet, søvnproblemer, manglende appetit og koncentrationsbesvær. En række forskere mener, at en svær tilstand af ’summer SAD’ kan gøre folk maniske og lede til selvmord. Derfor bør man søge læge, hvis man oplever markante symptomer.

Søvnunderskud

De fleste vil opleve at få mere energi om sommeren og sove færre timer. Måske vi ovenikøbet går lidt senere i seng for at nyde de lange lyse nætter – eller står lidt tidligere op, for at få noget ud af solskinstimerne. Hvis ikke vores soveværelser er udstyrede med mørklægningsgardiner, kan det også være svært at falde i søvn, når det stadig er lyst udenfor. Det betyder, at mange af os er i risiko for søvnunderskud i løbet af sommeren. Når vi er i søvnunderskud, frigiver kroppen flere stresshormoner, og det gør os endnu mere udsatte for depression.

Overstimulering

Når solen endelig skinner i Danmark, skal vi også have noget ud af det! Vi skal nyde alle de lyse timer, inden det igen bliver mørkt og vinter – og vi nænner næsten ikke at sidde indenfor foran fjernsynet, når det er godt vejr udenfor. Vi ved jo ikke, hvor længe det bliver ved! Det betyder for mange danskere, at vi plastrer kalenderen til med strandture og grillfester, spontane fællesspisninger i gårdhaven, vejfester, weekendture og rosé i skyggen med familien.

Men vi skal også huske at slappe af. Og særligt for de af os, der er introverte, er det vigtigt at melde fra og blive hjemme af og til. Vi er også i højere grad udsat for støj og aktiviteter i de miljøer, vi færdes i, selvom vi ikke tager aktivt del i al den festivitas. Haveredskaber, studentervogne og musik fra naboernes havefester sætter vores kroppe i kontant beredskab og kan faktisk stresse vores system. Derfor er det helt legalt med en aften på sofaen med lukkede vinduer og nedrullede gardiner.

Utilfredshed og utilstrækkelighed

Sommertiden skal virkelig udnyttes. Det er her, vi har vores lange ferie. Det er her, vi skal samle energi til den lange vinter. Det lader til at alle er ude i samlet flok, ikke mindst på de sociale medier, bliver vi bombarderet med sjove festivalbilleder, perfekte feriebilleder, æstetiske billeder af dyr mad og frisk rosé. Det er ikke usædvanligt, at man kan komme til at føle sig en anelse utilstrækkelig, når ens eget liv ikke lever op til alle de andres. Eller hvis man sidder derhjemme alene, mens snakken fra naboens havefest lyder til langt ud på natten.

Vi har høje forventninger til sommeren. Familien skal samle på kvalitetstid og parforholdet skal måske have førstehjælp. Faktisk viser statistikkerne, at skilsmisseraten stiger i efteråret, hvor psykologerne peger på braste feriedrømme og erkendelsen af, at end ikke sommeren kunne redde det forliste forhold, som medvirkende årsager til stigningen.

Vinterdepression om sommeren

Er sommeren rigtig varm, så du ender med at spendere den indendørs med persiennerne lukket til, kan du faktisk risikere at få en reel vinterdepression midt på sommeren af mørket; ’winter SAD’. Den opstår, når du ikke får sollys nok i løbet af dagen og kommer til udtryk ved tristhed, træthed og trang til at spise sukker- og kulhydratholdig mad.

Har introverte tendens til sommerdepression?

Der er umiddelbart ikke lavet specifikke undersøgelser på introverte og sommertristhed. Men ud fra den betragtning, at en væsentlig del af de udløsende faktorer handler om overstimulering, støj og lys – og ikke mindst en skæv fordeling mellem sociale forventninger og reelt overskud, kunne man sagtens forestille sig, at hovedparten at dem, der rammes af sommerdepression, faktisk er introverte eller særligt sensitive.

For de overvejende introverte vil væg-til-væg-planlægningen af sjove udendørsaktiviteter med venner, familie og kollegaer potentielt tære på overskuddet. Samtidig vil vi på linje med de fleste andre danskere gerne have så meget som muligt ud af sommeren, når den endelig er her. Har vi ovenikøbet vovet os med på festival eller familieferie, kan det være svært at finde opladningstid for os selv. For særligt sensitive kan de mange mennesker i gadebilleder og i nabohaverne godt være en faktor, der sætter ekstra pres på sommerhalvåret.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du som introvert føler dig ramt af sommertristhed, er det vigtigste, du kan gøre at passe lidt ekstra på dig selv i sommermånederne. Brug tid på at finde ud af, hvad du egentlig har mest brug for; er det et ekstra glas rosévin i solen med familien, mens solen går ned, eller trænger du mere til at trække dig tilbage, rulle mørklægningsgardinerne for og hvile ud?

Bliver du ramt af sommerensomhed, når du ser alle de andre feste på Roskilde eller svømme aftentur på stranden? Så husk, at det er helt i orden også at have brug for at bruge tid alene. Det gør alle de andre også – introverte såvel som ekstroverte. Vi lægger bare mindre mærke til det i sommerhalvåret, hvor der hele tiden er mennesker i gadebilledet. I vinterhalvåret, når vi alle slår lejr under lune tæpper foran fjernsynet, føles det meget mere naturligt at være alene – som om vi går glip af mindre. Det kan også være, at den forøgede energi, du oplever om sommeren, gør at dit behov for social interaktion stiger, og at du ikke behøver den samme mængde alenetid, som du plejer. Mærk efter, hvad du har lyst til.

Helt praktisk kan det hjælpe dig at investere i gode mørklægningsgardiner, drikke mindre kaffe og holde igen på sukkeret, så du sikre dig en god søvn og et stabilt blodsukker, der kan holde dit energiniveau højt.

Og sæt de tårnhøje sommerforventninger lidt ned – den kan slet ikke følge med.

Lignende indlæg