Få succes til den mundtlige eksamen som introvert

Hvis du kan kende dig selv i nogle af de følgende sætninger, så er du sandsynligvis introvert. Og så er mundtlige eksaminer nok ikke din favorit-sport. Måske er du oven i købet ekstra afhængig af gode karakterer til dine eksaminer, fordi du ikke har fået sagt alt det, du gerne ville, i løbet af året for at forbedre dine årskarakterer. Men mundtlige eksaminer behøver ikke at være ekstra svært for en introvert. Bevidst Introvert og Meptek har tørnet sammen for at få dig helskindet gennem eksamenstiden.

Du er ikke vild med det, når alles øjne hviler på dig.

I en klassesituation har du ofte svaret på spørgsmålet, men rækker ikke hånden op.

Du kan lide at tænke over, hvad du skal sige, inden du siger det.

Det betyder, at din lejlighed til at sige noget ofte er forpasset, inden du når at åbne munden.

Til skole-hjem-samtalerne får du altid at vide, at du skal sige noget mere i timerne.

Du kommer altid i tanker om alt det, du skulle have sagt, når det er for sent.

Hvorfor er mundtlige eksaminer så svære for introverte?

Når vi skræller alle de væremåder fra, som ofte følger med den introverte type, så handler det at være introvert om, at man som udgangspunkt henter sin energi fra sin egen indre tankeverden – i modsætning til ekstroverte, der henter energi af at være i interaktion med sine omgivelser. Det er en helt almindelig måde at være på. Op mod halvdelen af os er det.

Når der er situationer, der virker sværere for introverte, er det ofte, fordi de ikke falder os naturligt, og vi ikke har opholdt os tilstrækkeligt meget i dem. Vi opholder os mest der, hvor vi trives bedst. Introverte i en tankeverden og ekstroverte i interaktion. Det er også dér, vi søger hen, når vi er pressede i eksempelvis en eksamenssituation. Det kan være både en fordel og en ulempe. Det er en ulempe, når vi bliver mere indadvendte og tilbageholdende, siger mindre og afventer mere, fordi vi trækker os ind i os selv.

Fokuser på dine introverte fordele 

Når det er sagt, så er der en lang række introverte træk som netop er store fordele i en eksamenssituation.

De fleste introverte kan godt lide at tænke sig om, før de taler. Det betyder, at introverte ofte fremstår velovervejede, velformulerede og velinformerede. Og dét er en kæmpe fordel ved en eksamen.

Introverte er ofte meget rolige. Dit rolige væsen får dig til at fremstå selvsikker og afbalanceret. Helt uden at du behøver at gøre dig umage. Hvis du føler dig nervøs, kan du finde ro ved, at du garanteret ser mere afslappet ud, end du tror.

Introverte taler kun, når de har noget at sige. Man kan ikke sige andet, end at introverte er økonomiske med deres ord. Vi bruger dem som regel kun, når vi har noget relevant at sige. Alt, det kloge du har sagt, ender altså med at fylde en ret stor procentdel af din samlede taletid.

Gode råd til den introverte op til en eksamen

13508818_991881094242564_4252318283112456640_nDu er ikke den første introverte til eksamen

Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at op mod halvdelen af eleverne i din klasse i én eller anden grad er introverte, og det ved din lærer godt. Censor, som ikke kender dig på forhånd, ved også godt, at der er nogle mennesker, der er bedre til at tage ordet end andre. Det er din faglighed, du skal ind og måles på – ikke din personlighed.

13508818_991881094242564_4252318283112456640_nHusk på alle de fordele, der også er ved at være introvert i en eksamenssituation 

Øvelse: Find selv på flere fordelagtige introverte træk fra din dagligdag. Noter dem ned, og overvej, hvordan du kan aktivere dem i en eksamenssituation.

12243124_1042362889154946_8322626472834127328_n  Tal positiv til dig selv – eller ti stille

Det er helt naturligt for mennesker i en presset situation at tænke negativt. Vores hjerne passer bare på os. Den vil beskytte os fra det ukendte og genererer derfor en masse negative tanker, som gør, at du lige pludselig ikke har lyst til at gå til eksamen. Nu er det bare sådan, at det for de fleste af os ikke er et til- eller fravalg. Vi SKAL til eksamen. Så hvordan får vi de dårlige tanker ud af hovedet?

Øvelse: Tegn en sort prik på et A4 papir. Nu skal du på skrift beskrive dit A4 papir. De fleste af os vil beskrive den sorte prik, men i stedet må du kun beskrive den hvide del af papiret. Hvad kan den hvide del symbolisere? Du må gerne være lidt abstrakt. De fleste af os tænker på de små sorte prikker i vores liv og glemmer det store hvide stykke. Skriv nu 10 ting rundt om den sorte prik, som du er taknemlig for.

12243124_1042362889154946_8322626472834127328_n  Sig disse 3 sætninger til dig selv

1) Dette publikum tror, at jeg er eksperten

Du skal tænke, at lærer og censor, som skal lytte til dig lige om lidt, tror på, at du er eksperten. De vil gerne have din synsvinkel på analysen eller have din forklaring på dine overvejelser.

Denne tanke skal du altid have I hovedet ved en præsentation. Det giver dig selvtillid og gå-på-mod.

2) De vil have mig til at lykkes

Dit publikum vil gerne have, at du får succes. De vil gerne have, at det går dig godt under din præsentation. Denne tanke er essentiel for din selvsikkerhed. For hvis du tror på denne sætning, så begynder dit kropssprog at åbne sig, fordi du ikke skal frygte for, at de vil ’slå dig ihjel’, som vores urmenneskehjerne nogle gange prøver at overbevise os om. En anden og ligeså vigtig faktor er, at din lærer og censor faktisk de allerfleste gange gerne vil have dig til at lykkes. Din lærer er på din side og vil gerne have at eleverne klarer sig godt.

3) De ved ikke, hvad jeg har tænkt mig at sige

De personer, du skal snakke foran, ved, hvilken retning eller emne du vil snakke om, men de kender ikke din præcise fremgangsmåde. Har du for eksempel lagt mærke til, at jeg har glemt noget i denne artikel? Nej vel – fordi du ved ikke, hvad jeg har tænkt mig at skrive. Denne tanke gør dig mere rolig og lader dig slippe af med tanken om at huske alle ting. Hvis du nu kommer til at glemme en sætning, så lægger dit publikum højst sandsynlig ikke mærke til det.

Husk, at selvom du inderst inde måske ikke er enig i disse 3 sætninger, eller du ved, at de ikke passer, så er det vigtigt at tro på dem alligevel. Tro på disse sætningerne uanset situation eller emne.

Gå ind til din præsentation og giv den gas. Selvom du inderst inde ved, at du ikke er eksperten i matematik, så hav stadig de positive tanker i hovedet om, at du er den, de vil høre på.

12243124_1042362889154946_8322626472834127328_n Lav en rutine

Vi introverte elsker rutiner – det gør os trygge. Lav en liste med ting, du skal huske, og så kan du sætte flueben ved dem.

Eksempler på din to-do-liste kunne være:

  • Læseliste over emner
  • Læg tøjet frem dagen før eksamen
  • Spis sundt, og drik masser af vand dagen før og på dagen
  • Hav lavet kopi af dit PowerPoint på et USB-stick
  • Tal din stemme varm med f.eks. din mor eller far på eksamensdagen
  • Hav en Snickers med i tasken
  • Hav løbet en tur om morgenen
  • Hav pudset dine lædersko

Du har med garanti en masse rutiner og ritualer selv. Skriv dem ned på et papir, og husk at gøre dem. Det giver en følelse af ’orden’ og at have styr på tingene, og det hjælper dig bestemt ved det grønne bord.

12243124_1042362889154946_8322626472834127328_n

Meptek specialiserer sig i eksamenstræning og præsentationsteknikker til unge mennesker. Læs mere om dem på meptek.dk

Lignende indlæg