5 myter om introverte

 

1. Introverte er asociale

Usociale? Asociale? Det er to forskellige ord. Og introverte er ingen af delene. At være introvert handler om at blive drænet for energi af at være sammen med mennesker og i social interaktion, mens de oplader, når de er alene eller sammen med få mennesker.

(Nysgerrig på semantikken?

Usocial.
http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=usocial

Asocial.
http://ordnet.dk/ods/ordbog?query=asocial&search=S%C3%B8g )

Mange flittige talere som Martin Luther King Jr, og Winston Churchill var kendt for ikke at være sociale, når det ikke var krævet. I vor tid er der også flere offentlige personer,  der beskriver sig selv som introverte. For eksempel tegner Maren Uthag, fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, skuespiller Nikolaj Lie Kaas eller stand up-komiker Dylan Moran.

 

5 myter om introverte

 

2. Introverte lider af social angst

Nej. Bare nej. Social angst (også kaldet social fobi) er en lidelse der involverer fysiske og mentale symptomer og frygt blot ved tanken om socialt samvær (det hedder ikke angst for ingenting). Dermed ikke sagt at introverte ikke godt kan være pressede i sociale situationer (det kan ekstroverte også), og særligt når vi ikke har så meget overskudsenergi.

Læs også: Hvorfor introvert og social angst ikke er det samme

 

3. Introverte er mere intelligente

We wish. Desværre er der ikke meget andet end fordommen til at bakke fordommen op. Antagelsen er givetvis opstået, fordi mange introverte – uanset IQ – nyder at fordybe sig i for eksempel bøger. Fordybelsen er for mange introverte en god opladningsaktivitet, og der bruger går der ofte meget tid med det.

Forskning viser, at introverte har mere blodomløb i hjernen, når de reagerer på det, der sker omkring dem. Det betyder, at der foregår mere tankevirksomhed hos introverte, men hvad denne tankevirksomhed angår, melder historien ikke noget om, at det er mere begavet.

Læs også: Din personlighed kan måles i hjernen

 

4. Introverte kan ikke snakke foran mange mennesker

Okay – det er som regel ikke dér, introverte henter fornyet energi. Det kan godt være ret hårdt. Men det er løbeture også, og dem tager vi alligevel. Og vi kan oven i købet også forelske os helt i adrenalinruset og nyde hele turen.

For mange introverte mennesker vil det være en hjælp at have nogle tydelige rammer og god tid til forberedelse, når de skal på. Faktisk kan det næsten være nemmere at tale foran end forsamling end ved frokostbordet i kantinen – for når du taler foran en forsamling er ordet dit, og der er ingen, der afbryder.

 

 

5. Introverte skal bare lære at være ekstroverte

… og kaktusser skal lære at vokse på nordpolen og isbjørne på savannen. Det ville da være praktisk, hvis vi kunne tilpasse os til et hvilket som helst miljø på denne jord. Men sådan hænger det ikke sammen. Vi har en naturlig niche, hvor vi trives bedst. Vi kan godt træde ud af den og agere uden for vores umiddelbare personlighed, men før eller siden skal vi hjem og lade op, som de introverte vi er.

Vi kan sagtens bruge nogle ekstroverte træk af og til – til netværksmøder for eksempel. Ligesom ekstroverte sagtens kan bruge nogle introverte træk – når de læser til eksamen for eksempel.

Læs også: Hvis jeg gik all in nu, kunne jeg være ekstrovert om et år

 

Lignende indlæg